Triode Dick's Page
Bill
...Een nieuwe KT88 push pull versterker...
deel 9 (opbouw deel 5)

update: 3-4-2005

We gaan driftig verder…

De volgende schakelingen zijn op gaatjesprintjes gemaakt. De gelijkrichting en afvlakking voor de nrs schakeling heb ik achterin de versterkerkast geplaatst, en de potmeters met ontkoppel c's en toegevoegde weerstanden zitten aan de zijkanten, op een eigen printje, dicht bij de eindtrappen. Wil je hier een enkele print van maken, is dat geen probleem natuurlijk. De ingestelde stroom (bias) door de eindbuizen wordt gemeten over de 1 Ohm kathodeweerstand (R17 en R18).

De instelpots zijn zo bedraad dat er altijd een veilige situatie ontstaat, bij een eventueel defect van de potmeter. Bij onderbreking van de loper gaat de spanning naar maximaal negatief en minimale stroom door de buis. Dit is een zeldzame situatie, maar beter mee verlegen dan om verlegen. Zie het als een extra ingebouwde airbag...:-)

 

C13 en C18 en in bovenstaande nrs schakeling kan vervangen worden door een enkele 47uF/ 100 volt condensator. (R9 en R14 vervallen dan)
 

Let er bovenal op dat het hier om een negatieve spanning gaat, leg dus niet onverhoeds de min (-) van de schakeling aan massa waardoor er een positieve spanning op het stuurroosters van de eindbuizen komt te staan. Doe je dat met de hoogspanning op de eindbuizen, dan is het gelijk einde oefening. Controleer ook steeds de aansluitrichting van de elco's, die is namelijk 180 graden andersom dan normaal, waar meestal de minpool van de elco ook de massa is, en dan is een foutje makkelijk gemaakt.

Controleer dus drie keer of de spanning op de roosters werkelijk een min spanning is. Draai deze ook naar de maximale spanning (of eigenlijk de minimale spanning) voor de eindbuizen in de houders gaan. Dan slaan je buizen nooit onbedoeld op hol. Dit lijkt allemaal gevaarlijk, moeilijk, afschrikwekkend en wat al niet meer, maar als je een beetje nadenkt tijdens het aansluiten en nameten, blijkt het logisch en nogal simpel te zijn... het zit niet altijd tegen...

 

 

 

Dit is de afvlakking van de nrs spanning...

 
En één van de printjes met de instelpots. Let op de extra ontkoppel c aan de linkerkant, op de linkerfoto (C20 in het schema). Die zit er om de bedrading tussen de eerste en tweede print te ontdoen van eventuele rommel op de lijn. Bouw je de hele schakeling op een enkele print, kan deze vervallen.
 
 
1
Even een overzichtje waar we inmiddels zijn... en hieronder wat details....
 

 

De weerstanden hebben hun definitieve waardes gekregen...

 
 

 

 

De koppel condensotoren naar de eindbuizen (de gele Auricaps)...

 
 

 

 

De aansluitingen.... waar nog plaats gemaakt moet worden voor wat extra ingangen. Daar gaan we het in het volgende deel over hebben...

 
Voor de compleetheid hier nog eens de aansluitingen van de UGT....

 

Bill deel 1 Beschrijving (inleiding)
Bill deel 2 Beschrijving
Bill deel 3 Beschrijving (vervolg)
bill deel 4 Beschrijving (vervolg)
Bill deel 5 Foto's van de bouw (deel 1)
Bill deel 6 Foto's van de bouw (deel 2)
Bill deel 7 Foto's van de bouw (deel 3)
Bill deel 8 Foto's van de bouw (deel 4)
Bill deel 9 Foto's van de bouw (deel 5)
Bill deel 10 Bill als geintegreerde versterker
Schema 1 Versterker schakeling
Schema 2 Voedingschakeling
Metingen Metingen aan de versterker
   
Links: Waar kocht ik de onderdelen voor Bill...
www.ae-europe.nl De maker van de trafoset en leverancier van buizen, behuizing, condensatoren etc.
www.conrad.nl Schakelaars, cinchdelen, netdelen enz
Marco's buizenhoek Voor betaalbare N.O.S USA 12SN7 buizen
Duncan's amp pages Mooie software voor buizenliefhebbers..
Bill English (PDF file)
   
Home Terug naar de Triode Dick homepage...