Triode Dick's Page
Classic One
...Een nieuwe voorversterker...
deel 2
update: 29-8-2007

De opbouw...

Het begint zoals altijd met het passen en meten. Hier zie je de drie gedeeltes, de voedingtrafo's, en de voeding en versterker, ieder op een eigen subchassis'tje.

 

 

In dit geval op plaatjes koper. Had ik nog liggen... Maar gezien de huidige koperprijs is aluminium een perfect alternatief. Ik zou dat zelf ook gebruikt hebben als ik geen koperplaatjes zou hebben gehad.

 

Dit lijkt altijd één van de vervelendst klusjes, maar achteraf blijkt het altijd wel mee te vallen: Het inbouwen van het IEC netchassisdeel.

Meet het chassisdeel nouwkeurig op, teken het netjes af met potlood op de chassisplaat en boor rondom gaten. In het gedeelte dat er uit moet, welteverstaan...:-).

Als je de gate groot genoeg maakt zodat er een ijzerzaagje inpast (een decoupeerzaag mag ook (of 'wipzaag' voor onze zuiderburen)), zaag je van gat naar gat gaande het middenstuk er zo uit. Daarna met wat noeste vijlarbeid de boel pas en glad maken. In aluminium en koper is dit klusje binnen 15 minuten geklaard. Wat het dus ook weer niet zó erg maakt...

 

 
Hier worden de gaten geboord waarin de cinchchassisdelen komen.
 

Om geen dikke bundel (gevoelige) ingangsbekabeling van achter naar voren in de kastte hoeven leggen komt de ingangkeuzeschakelaar zo dicht mogelijk bij de cinch ingangen. De schakelaar wordt met een lange as bediend. Dat is even een kwestie van netjes uitlijnen en mechanische stress (wringen) zien te voorkomen. De slobgaten in het montageprofieltje helpen daar goed bij.

(onder) In het doorvoergat op het front komt vanzelfsprekend een nette asdoorvoer. Beetje vaseline of vet aan de as en alles loopt gesmeerd en is spelingarm. Probeer het niet zonder. Wordt het broddelwerk...

 
De gebruikte volumeregelaar heeft een aslengte dat voldoende is om direct op het front te monteren. Hieronder een paar foto's om een goede indruk te krijgen van de constructie. Doe dit secuur en het werkt allemaal als een speer.
 
 
(boven) Het front bestaat uit een dubbele plaat. De schakelaar wordt op de binnenplaat vastgezet met de moer. In de dikke frontplaat wordt een gat geboord dat groot genoeg is om de as vrij te laten bewegen. Ik heb voor de schakelaar een type gebruikt met een lange toggle (gekocht bij Conrad). De ledhouder komt op het front. Boor een niet te klein gat in de achterliggende plaat om sluiting te voorkomen.
 
Zo, we zijn al weer een eindje op weg... Zo ver zijn we inmiddels.
 

De versterkmodule wordt van gaten voorzien en op afstandstukjes bevestigd.

 

In het kader van 'beter twee te veel dan eentje te weinig' nog twee foto's, uit vogelperspectief en dicht bij de 'grond'.....

 

 

 

Het ziet er nu wel erg beduimeld uit, dus...

eventjes poetsen die plaat. Het oog wil ook wat...

 

De onderdelen kunnen nu gemonteerd worden. De elco's worden met de bekende klemmen vastgezet.

Tussen de elco's en de volumeregelaar én links, voor de beide buishouders zie je nog rubbertules. De eerste is voor de bedrading naar de volumeregelaar, de laatste is voor de doorvoer van de draden naar de koppel condensatoren.

Een kijkje onder de plaat. Een lange draadsteun helpt bij het op een nette stevige en veilige wijze bouwen van de schakeling. Hier zie je hoe lekker dicht de afvlak condensatoren op de versterkerschakelingen zit, voor mooie korte signaalwegen.

 

 

De voedingmodule maakt ook een overzichtelijke indruk. Alles kan voor de definitieve inbouw gemonteerd en bedraad worden.

 

 

De voedingtrafo's worden geplaatst...

Een detail van de voet van de voedingtrafo. Ik heb twee dikke rubberflappen op elkaar gelijmd. Voor het verlijmen zijn in de ene helft de bouten voor de montage aan het chassis gelijmd, in de andere helft (de bovenkant) de bouten waarmee de trafo zelf wordt vastgeschroefd. De trafo's zijn hiermee mechanisch mooi ontkoppeld van de het chassis. Later blijkt er echter geen spoor van trilling of wat dan ook te bespeuren. De trafo's zijn werkelijke doodstil tijdens gebruik. Waarschijnlijk is mijn moeite om de boel mechanisch te ontkoppelen een beetje overdreven... nou ja, beter mee verlegen dan om verlegen. En het staat wel stoer ook...:-)

 

 
We gaan verder in deel 3...
 

 

Classic One deel 1 Beschrijving
Classic One deel 2 Beschrijving opbouw
Classic One deel 3 Beschrijving opbouw (vervolg)
Classic One deel 4 Beschrijving opbouw (vervolg)
Schema 1 Versterker schakeling
Schema 2 Voedingschakeling
   
Links: Waar kocht ik de onderdelen voor C One?...
www.ae-europe.nl De maker en verkoper van de trafoset en leverancier van buizen, behuizing, condensatoren, schakelaars, netdelen, etc..
   
Duncan's amp pages Dé voedingssoftware voor buizenliefhebbers..
   
Home Terug naar de Triode Dick homepage...

Nog vragen onbeantwoord gebleven? Even mailen.