Triode Dick's Page
Cleo 6

De nieuwe voorversterker

Metingen
Update:12-8-2006

Hier is de frequentierespons gemeten met een uitgangscondensator van 0,47 uF in 100 kOhm (de rode lijn) en 10 kOhm (blauwe lijn). En met een condensator van 1,5 uF in 10 kOhm (groene lijn). Dit is gedaan om te laten zien wat de ingangsweerstand van de aangesloten eindversterker van invloed is op de gebruikte uitgangscondensator capaciteit. Als er een eindversterker gebruikt wordt met een ingangsweerstand van 10 kOhm zou een condensator van 2,2 uF of 4,7 uF een betere keus zijn. Bij de laatste krijg je de laagrespons van de rode lijn.
 
Hier zie een FFT spectrum met een logaritmische horizontale schaal. De 1 kHz testtoon is onderdrukt. De 2 kHz piek is de eerste harmonische van de testtoon. Belangrijker in dit plaatje is dat we hier mooi de stoorresten van de voedingspanning kunnen zien op 100 Hz. Die zit hier op -96 dB ten opzichte van 1 volt uitsturen. Een resultaat waar ik erg blij mee ben. Het geeft aan hoe schoon de voeding is. De 50 Hz piek kan ontstaan door instraling van voedingtrafo's op de gevoelige versterkende buisjes. -80 dB is een prachtig resultaat. De nieuwe Cleo is een erg stille voorversterker.
 
FFT THD+n residu spectrum boven 1 kHz bij 5 volt uitsturen in 100 kOhm. De versterker heeft een erg weinig vervorming waarvan het leeuwendeel ook nog bepaald wordt door de eerste harmonische.
 
FFT spectrum met logaritmische schaal. 1 volt/ 1 kHz/ 100K
 
THD+n ten opzichte van de uitsturing. Zelfs bij 17 volt aan de uitgang is de totale vervorming nog minder dan 0,2 %.
 
De fase van het signaal bij verschillende uitgangscondensatoren en belastingen. De rode lijn is de normaal gebruikte 0,47 uF.
 


Cleo 6 - deel 1: Inleiding...
Cleo 6 - deel 2: We gaan verder...
Cleo 6 - deel 3: De opbouw van de versterker deel 1...
Cleo 6 - deel 4: De opbouw van de versterker deel 2...
Schema versterker... Het schema van het versterkerdeel...
Schema voeding... Het schema van het voedingdeel...
Metingen Meetplaatjes
www.ae-europe.nl Wat is Cleo V zonder trafo´s en spoelen?... Maar ook voor cinchdelen, Black Gate WKZ, weerstanden, Auricaps, en veel meer....
Explorer De betaalbare maar erg goede carbon weerstanden...
www.duncanamps.com PSU designer software.
www.conrad.nl Icar condensatoren, Wima c's, koelprofielen enz...