update:12-5-01

Triode Dick's Page
Condensators

Niet te onderschatten...


Zomaar wat verschillende condensatoren, meest olie types.

Een versterker zonder koppelcondensators? Sommige versterkerbouwers haten ze en mijden ze als het even mogelijk is. Gaan koppelcondensatoren ontwijken door gelijkstroomkoppeling tussen verschillende trapjes te gebruiken. Of gebruiken interstagetransformatoren. Een nog grotere groep heeft het van horen zeggen dat interstagetrafo's veel en veel mooier zijn... Gemakzuchtig wordt dan aangenomen dat er alleen maar voordelen zijn. Geen C's in je versterker... Of er alleen maar superieure trafo's zijn en DC-koppeling geen problemen mee kan brengen. En of er geen hele mooie koppel C's zijn. Geloof me, die zijn er wel degelijk. Het kan mooi met een interstage, maar niet minder ook met een goeie koppel C. Maar net als met trafo's, die mooie zul wel moeten vinden. En ik denk dat er meer mooie C'tjes zijn dan mooie echt goeie IST's.

De laatste tijd ben ik intensief bezig geweest met het uitproberen van verschillende types condensators. De mooie er uit te halen, de krenten uit de pap als het ware. Of mooie combinaties samenstellen. Koppel condensatoren behoren tot de belangrijke componenten in een versterker. Een niet lekkere C, net als een slechte trafo of slechtwerkende DC-koppeling, werkt als een bottleneck op je geluidskwaliteit.

In de voeding geldt eigelijk hetzelfde. De gebruikte condensator bepaald voor een groot deel het uiteindelijke resultaat. Alleen is er voor de voeding geen alternatief, je zit aan condensatorgebruik vast. Wat? accuvoeding, o... ja, dat is een heel mooi alternatief.... 30 accu's in je huis halen. Ik zeg niet dat het niet kan! Ik denk ook dat het heel fraai is. Alleen, een echt practisch alternatief is wat anders natuurlijk....
Wel bepaald het type condensator veel in je voedingcircuit. Het lukraak rondstrooien van elco's degradeert je versterker direct uit de eventuele eredivisie. Is niet meer recht te breien met wat voor andere mooie componenten in de rest van de versterker. Denk dus na voor je van start gaat.

Ik heb er een aantal op een rijtje gezet, met persoonlijke ervaringen...

Ultratone zilver folie papier in olie.
Sangamo papier in olie.
Sprague Vitamin Q papier in olie.
Naamloos Mil.spec papier in olie.
Icar SP25 papier in olie.
En nog veel meer ....  

Hier gaan we zeer binnenkort mee verder...