Triode Dick's Page
Configuratie
Waar draait deze triodeman verder mee?
update: 10-4-2005


De hoogste tijd voor een update...

Er zijn nogal wat verschuivingen geweest in mijn configuratie de laatste tijd, en ik heb veel te lang geen update gemaakt. Het vinyl kreeg een grote schop omhoog, SACD heeft een vaste plek in mijn huis veroverd en zelfs in de CD weergave zit weer avontuur... eh, muziek!.

De versterking:

 

 

 

 

Vinyl:

Digitaal:

DAC ontwikkelingen…

De vorige keer nog schijnbaar, en dat schreef ik ook, door de tijd ingehaalde Marantz CD 16 is terug. Als loopwerk voor mijn nieuwe dacje: een non oversampling/ non digital filtering apparaatje. Ik stond er eerst sceptisch tegenover, tot ik eens mocht spelen met zo’n kleinood. Ik keek er toch positief van op. Vervolgens een print en wat chips gekocht bij Scott Nixon in de USA om er zelf eentje in elkaar te zetten. Een accu werd als voeding ingezet en ‘bingo!’. De muziek uit de CD’s is vrijer van stress en het geluidsbeeld versmeert minder. De plaatsing is scherper.

Maar dat was niet het eind. Doede kwam op visite en ik liet hem een blinde vergelijking horen tussen de prima Sony 777 CD afspeelkwaliteit en het Scott Nixon kasje. Het laatste goed uit het oog weggewerkt. Doede ken ik als techneut pur sang, die ik niet met eventuele vooroordelen wilde opzadelen (grijns). Want al is de geluidskwaliteit van het simpele dacje bijzonder goed, de meetresultaten zijn dat zeker niet door de niet gefilterde ruis boven de 22 KHz. Kort gezegd: Doede was net zo verrast als ikzelf. Hij ging zelfs direct aan de slag met een eigen en verfijndere uitvoering.. Dat resulteerde in de inmiddels bekende en beroemde DDDAC1563 DAC. De schakeling kreeg een eigen low jitter klok aan boord en er werden meerdere dac chips parallel gezet. Doede gaat zelf tot acht parallelle 1563’s. Ik houd het bij drie stuks, wat de warmteontwikkeling sympathieker maakt. Op de prototypes was alles schakelbaar gemaakt. Ik vond de stap van een enkele naar een trio dac chips de moeite meer dan waard, naar acht stuks ook hoorbaar, maar minder spectaculair dan de eerste stap. Maar heet dat het zaakje wordt met 8 chipjes parallel. Een blower wordt noodzakelijk om de hitte acceptabel te houden. De toegevoegde klok is een echte must. De Doede uitvoering van de simpele maar o zo doeltreffende DA schakeling laat mij eindelijk weer eens met plezier CD’s uit de kast halen. Het maakt meer muziek dan mijn CD’s tot nu toe lieten horen. De accu als voeding bleef vanzelfsprekend. Schoner kan toch niet?

En wat is het mooi dat de oude trouwe Marantz CD16, met zijn mooie zwaar gebouwde loopwerk, en al voorzien van Guido Tent superklokje, het weer zo mooi doet als loopwerk. Met een echt CD loopwerk speelt het in mijn oren het allermooist, in tegenstelling tot wat vandaag de dag de norm is, waar overal simpele voor de pc bedachte CD-Rom of DVD-loopwerkjes in CD spelers gebruikt worden om de eentje en nullen van de schijfjes te lezen. Luister eens naar een echte CD specialist, en je weet waar het aan schort in te veel nieuwe spelers. Maar het is helaas een uitstervend ras… We zijn helemaal afhankelijk van de fabrikanten en die zien de vraag naar CD spelers afnemen ten faveure van de DVD speler, die immers ook CD’s speelt? Maar met dat laatste is ook alles gezegd.

Gloeiendenogaantoe!...

Maar we staan nog steeds niet stil en net voor de laatst kerstdagen kwam er een bijzondere logé. Een DAC van Audio Aero. Na een dag had ik het gevoel dat ik hier nooit aan had moeten beginnen. Dit is zo overtuigend dat een weg terug bijna ondenkbaar is. Wel eens een DAC beluisterd die sterk doet denken aan high res geluiden uit een SA-CD speler? Ik niet… voor de Audio Aero Prima achter de Marantz ging. Gloeiende, het zweet brak me uit, en nog meer toen ik de winkelprijs zag. Wat is er zo bijzonder aan deze AA DAC? Ten eerste zit er nog nauwelijks standaard spul in verwerkt. Geen hapklare door de chipfabrikanten aangeleverde applicaties. Het inkomende digitale signaal, zowel SPDIF, Toslink, AES/EBU en AT&T is mogelijk, wordt direct naar een 24bit/192KHz datastroom omgezet in een blok met ‘custom made’ electronica met apart geschreven software door het Zwitserse Anagram. Dan volgt de wel normale Dac chip van Audio Analog. Het analoge deel gaat met een mooi buizentrapje. Het leuke is dat die buizentrap ook van twee analoge ingangen is voorzien, wat vergelijk heel prettig vanuit de luisterstoel te doen is. De ingangen en volumeregelaar zijn van afstand te bedienen. Er komt tot 5 volt effectief uit de DAC, genoeg om een eindbak aan te sturen. Zo, nu begon het grote luisteravontuur. Ik kreeg een aantal CD-spelers en DAC’s in huis voor een recensie, en hoe goed sommigen daarvan zijn, aan de DAC van de Audio Aero wordt bij lange na niet getipt. Het kan dus wel, beter dan een gewoon maar goed geluid uit een CD.

De kogel is door de kerk, de Audio Aero gaat niet meer weg. Ik heb een hele grote CD-verzameling, die langzaam begon te verpieteren, en dat is in één klap verleden tijd. De CD heeft zijn plek naast SA-CD en vinyl weer ingenomen als volwaardig. Ik draai met plezier mijn CD’s weer! Wie had dat gedacht…


Radio:

De luidsprekers:

 

De bekabeling:

Muziek software:








 

 

 

 

 

*