Triode Dick's Page
Emission Labs
300BXLS
Update:25-9-2002

 

Een nieuwe ster?

Een aantal maanden geleden werd er een grote doos uit Duitsland afgeleverd. Met als inhoud een paar 'brandnagelneue' 300BXLS triodes van Emission labs. Het nieuwe bedrijf van de oude buizenbouwer Anton Schoenfeld uit de Tesla en AVVT fabriek en Jac van de Walle van Jacmusic.

De buizen werden daarvoor nog enige tijd onder de merknaam VAIC gemaakt en verkocht. Maar heel verstandig is die naam veranderd in 'Emission labs'. Zelf heb ik nog een paar normale 300B's met nog de Vaic naam.

Wat destijds onmiddelijk opviel was de mooie bouw en afwerking. En de huidige buizen zien er nog gelikter uit. Duidelijk is dat aan de afwerking veel meer aandacht wordt gegeven dan door naaste concurrent en landgenoot AVVT. Deze 300BXLS ziet er imposanter uit dan zijn kleine broer. Het is ook een triode waar met gemak het dubbele vermogen uit kan worden gehaald dan dat we van een normale 300B gewend zijn. Dit is een eindpit uit dezelfde categorie als de KR300BXLS. Tot nu mijn referentiebuis in deze klasse vermogenstriodes.

De al groter dan gemiddelde anodeplaat is voorzien van extra koelprofielen. Wat gelijk voor extra stevigheid zorgt. Volgens de fabrikant is er een dusdanige constructie uitgedacht dat het rooster plus kathode/gloeidraad gemakkelijk heel precies gemonteerd en gecentreerd kan worden. Er hoeft niet met allerlei hulpgereedschap geprutst te worden om het geheel symmetrisch in de anode te krijgen. Dat dit de liniariteit ten goede komt zal duidelijk zijn. Een ander opvallend, positief, punt is de werkelijk minimale restbrom die overblijft, bij het voeden met wisselspanning. Met de ontbrompotmeter draai je de brom bijna compleet weg.

Na het luisteren heb ik deze buis eens meettechnisch aan de tand gevoeld. Het vervormingspectrum ziet er buitengewoon goed uit. Naar de maximale uitsturing toe bleven de eerste, tweede, derde harmonischen keurig in balans. Hier zal de uitstekende symmetrische opbouw verantwoordelijk voor zijn. Door de hele vermogensband zie ik hetzelfde patroon. Het maximale uitgangsvermogen, bij een bepaald vervormingspercentage, ligt beduidend hoger dan verwacht. In deze mate heb ik dat maar één keer eerder gezien. Bij de laatste generatie KR Kanthal triodes. Die ook een lagere vervorming aan een groter uitgangsvermogen koppelt. Vervorming zegt niet alles, zul je kunnen zeggen. Dat kan wel zo zijn, maar het zegt wel veel over de secure bouw van de triodes én het gebruikte materiaal. Eerst gingen de buizen maar eens een tijd op stroom. De B+ kwam uit op 515 Volt en de stroom ging op 115 mA.

Luisteren...

Naar een nieuwe triode luisteren geeft nooit een optimale indruk. Na een week warmlopen op de hobbykamer ging 'ie op de hoofdtribune. En dat ging verre van verkeerd. Wat een krachtige volbloedige buis is dit. Maar ook opvallend meer open en transparant dan de gewone, nog onder 'Vaic' vlag gemaakte 300B buis. Ik heb er twee weken met veel plezier naar geluisterd. Toen werd het tijd om de KR300BXLS eens ter vergelijk in de versterker te steken. Die buis ken ik goed, is één van mijn referentiebuizen. Kan zowel op de normale 300B instelling spelen als op een veel hogere anodedissipatie. De gewone instelling is prima maar haalt niet het uiterste uit de KR buis. Bij een hogere instelling komt het geluid nog mooier los. De KR stelt zich bijna identiek in als de Emission Labs. Het eerste wat opvalt is dat de KR ten opzichte van de E-labs een fractie meer ingehouden speelt. Wat dunner ook. De Emission labs is voller van toon. Het midden en hoog is bijzonder fraai van balans. Na de langere tijd Emission labs 300BXLS op de versterker is het niet zo makkelijk overschakelen op de KR. Ik mis dan wat. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar de E-labs heeft meer 'swung', meer 'tjakka!'. Het lijkt het meest op de AVVT AD100. Maar de 300BXLS heeft daarbij een vollere toon. "Big tone" zeggen ze in de USA. Zonder meer de mooiste compleetste tot nu toe. Hoe de KR Kanthal het in direct vergelijk doet kan ik helaas niet vertellen. Die is al maanden geleden weer naar huis gestuurd. Was een voorproductie buis. Deze Emission labs heeft ongeveer vier maanden op continu stroom gestaan, rond de klok. Ook als ik niet naar de versterker met deze buis erop luisterde was ' ie gewoon aan het werk.

Ik weet het, minder goed voor de stroomrekening en het milieu, maar ik wilde na het debacle met enkele AVVT buizen zekerheid hebben over de stabiliteit over lange duur. Het zijn geen goedkope jongens die je snel even vervangt als het mis gaat. Het verliep in die tijd geen milliampère. Dat geeft de burger moed…

Deze Emission labs is nu mijn nieuwe referentie. Heeft alles wat je van een toptriode mag verwachten, en misschien nog wel meer dan dat.

Je vind deze triode bij: www.jacmusic.com