Triode Dick's Page
Goliath

Single ended 211 versterker

Deel 1
Update:14-3-2004

Goliath?

Waarom een versterker met een 211 triode bouwen? Vermogen? Nee, niet echt de reden. Is ook op een andere wijze te doen. Voor het gemak? Al helemaal niet. Nee, het is puur de uitdaging eens met deze klassieke 211 te gaan bouwen.

Ik noem deze versterker: Goliath. Naar de machtige reus die in zijn eentje een heel volk angst in boezemde. Het fysiek van de 211, of VT4c, en ook zijn broer de 845, zijn overweldigend te noemen. Aaibaar overweldigend dan wel. Als de gloei aangaat kun je het nieuws van de dag lezen bij de gloed die ze uitstralen.


De 211 is een knap stukje werk uit de vorige eeuw. Veel zenders waren 50 jaar en verder terug uitgerust met modulators gebouwd rond deze kleine reuzen.
En bioscoopversterking was ook een doelgroep.
De ontwikkeling gaat terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw.


Er was ook een tijd dat je ze aan de straatstenen niet meer kwijt kon, die 211 triodes. Maar Japanse hobbyisten bleven er actief mee aan het bouwen. Ook met nog veel grotere zendbuizen trouwens. Toen… in 1988 de Ongaku in het nieuws kwam. Ontwikkeld en gebouwd door Hiroyasu Kondo van AudioNote Japan. Kondo san gooide de audio scene op zijn kop met deze versterker. Die zo'n beetje net zo prijzig was als een gemiddelde doorzonwoning in die jaren. Dat was nog nooit vertoond, zowel qua kwaliteit als vraagprijs. Helaas heeft Kondo san ook een precedent geschapen. Andere fabrikanten dachten (zakelijk): als Kondo het kan, kunnen wij het ook. De ene over de top geprijsde versterker na de andere verscheen aan het audiofront. En ook op luidspreker, vinyldraaier en cd-speler gebied zijn de vraagprijzen geëxplodeerd naar onzinnige hoogtes. Soms begrijpelijk, vaak belachelijk. Kondo wikkelt persoonlijk de zilverdraad UGT's voor zijn versterkers. Zoekt alle componenten op klank bijeen. Er zijn slechtere voorbeelden dan Kondo met zijn versterkers.

Of mijn Goliath net als zijn naamgever ook door een David (2A3, 45,...) wordt neergeslingerd? Ik weet nu dat het niet zal gebeuren . Deze Goliath is wat assertiever tegen opstandige kleine opstandige tegenspelers.
"Zijn er onder de lezers ook 211 gebruikers?", Vroeg ik destijds in een column. Ik heb een mooi aantal mailtjes gehad. Meer dan verwacht. En niet eentje hetzelfde. De verschillen in opbouw zijn opvallend. De 211 en zijn broer 845 maken veel applicaties mogelijk. Jongens, bedankt.... (ja sorry, er hebben zich geen vrouwen met 211 amps gemeld.....)

Overpeinzing...

De Goliath 211versterker staat nu al pakweg twee jaar thuis te spelen,en groeide langzaam uit tot een bijzonder mooie buizenbak. Onder andere perikelen met de gelijkrichting van de voedingspanning voor de eindbuis hielden de publicatie op. En ook enige terughoudendheid óm het gebruik van die hoge spanning. In het bijzonder een versterker als deze Goliath, waar zijn 211 eindpit op bijna 1000 volt staat, moet honderd en twintig procent betrouwbaar en veilig zijn…Aan de andere kant moet je d*nders goed beseffen dat een versterker die met 500 volt werkt niet gemakzuchtiger benaderd moet worden. Ook meer dan genoeg voor ongewenst vuurwerk, of erger...
Met welke buizenschakeling je ook bezig bent: houd je verstand er bij, en overschat je kennis en vaardigheden niet! Broddelwerk past niet bij elektronica, en nog minder bij buizenelektronica. Wil je voor het eerst een soldeerbout gaan hanteren? Begin met simpele en minder levensbedreigende solid state bouwkitjes… en begin vooral ook een inburgeringcursus in de elektronica (de wet van Ohm is een mooi begin). Aan de andere kant: heb je al eens, of vaker, bijvoorbeeld een EL34 of 300B versterker tot een goed en mooi einde gebracht, dan zal ook de bouw van een versterker met een 211 triode ook geen problemen opleveren.

Zo, na de deze stichtende woorden gaat eindelijk de Goliath op de site… Ik kreeg er al vele vragen over… Een 211 heeft bovengemiddeld veel aantrekkingskracht op de buisliefhebber, dat blijkt weer. Terecht? Reken maar!

Volgende pagina >>>

Goliath deel 1: Inleiding...
Goliath deel 2: We gaan verder met de reus...
Goliath deel 3: Verdere details...
Goliath deel 4: Nog meer...
Goliath deel 5: Foto's van de opbouw...
   
Schema versterker... Het schema van het versterkerdeel
Schema voeding... Het schema van het voedingdeel
   
www.ae-europe.nl Wat is de Goliath zonder trafo´s en 211 buizen?...
www.acoustic-dimension.com Voor Black Gate condensators...
Explorer Een nog ouderwets prettige elektronicawinkel...
http://www.conrad.nl Heel veel elektronica en andere componenten...