Triode Dick's Page
MonoBill
...of toch liever monoblokken?...
deel 5: metingen
update: 12-8-2006

De uitgangstransformator is erg breedbandig met het -3 dB punt op 100 kHz, let wel, zonder enig negatieve tegenkoppeling. De resonantiefrequentie van de UGT zelf ligt ruim boven 200 kHz. Daar hebben we nul komma nul last meer van.
 
De totale vervorming THD+n (alle harmonischen plus ruis bij elkaar opgeteld) afgezet tegen de frequentie bij 1 Watt in 4 en 8 Ohm. De vervorming is mooi laag voor een buizenbak, in het grootste deel van het frequentiegebied minder dan 0,1 %.
 
Hier zijn de harmonischen gescheiden te zien, de eerste op -66 dB en de tweede op -68 dB. Gemeten bij 1 Watt in 4 Ohm.
 
Bij 10 watt uit ziet het spectrum er nog steeds uitstekend uit met de eerste harmonische op -57 dB en de tweede op -69. Een heel mooi verloop voor een push pull versterker die toch bekend staat op de overheersende oneven harmonischen (!)...
 
Hier is de amplitude afgezet tegen het uitgangsvermogen. Zelfs bij 40 watt uit is de THD+n nog maar 2 %. Ondanks het omslagpunt van klasse-A naar klasse-AB blijft het een vloeiend verlopende curve.
 
Dit is hetzelfde plaatje, maar met een logaritmische schaal, om het frequentiegebied in de lagere regionen goed te kunnen zien. Met name de 100 Hz piek verteld veel over een goede afvlakking van de voedingspanning. Hier ligt 100 Hz op -102 dB, een erg mooie waarde. De 50 Hz piek op -72 dB is ook mooi laag, maar zou nog beter kunnen. Deze kan ontstaan door instraling van de voedingtrafo op de gevoelige voorbuisjes of door bijvoorbeeld de voeding van de gloeispanning met wisselspanning. Een waarde onder 70 dB verteld overigens wel dat MonoBill een erg stille versterker is. Er is ook geen restbrommetje hoorbaar met oor voor de speaker.
 
Voor een hoge dempingfactor hoef je geen buizenbak zonder negatieve tegenkoppeling te bouwen, die is en blijft laag. Bij luidsprekersystemen die daar problemen mee hebben is de enige remedie om toch een dB of 10, 12 tegenkoppeling te gaan gebruiken. Daar hoeft de versterker niet minder van te worden. Of anders gezegd: liever een goede kwaliteit met wat tegenkoppeling dan een matige zonder... Bij MonoBill is de totale gain eigenlijk te weinig om ook nog te gaan tegenkoppelen. Maar dat 'probleem' wordt opgelost bij de MB2, waaraan dit moment de laatste hand wordt gelegd.

 

 

 

MonoBill deel 1 Beschrijving (inleiding)
MonoBill deel 2 Beschrijving
MonoBill deel 3 Opbouw van de versterker deel 1
MonoBill deel 4 Opbouw van de versterker deel 2
Schema 1 Versterker schakeling
Schema 2 Voedingschakeling
Metingen Metingen aan de versterker
Bonusfotomateriaal Nog wat losse foto's van de versterker
Links: Waar kocht ik de onderdelen voor MonoBill...
www.ae-europe.nl De maker van de trafoset en leverancier van buizen, behuizing, condensatoren etc.
www.conrad.nl Schakelaars, cinchdelen, netdelen enz
Duncan's amp pages Mooie software voor buizenliefhebbers..
   
Home Terug naar de Triode Dick homepage...