Triode Dick's Page
Nieuwtjes, tips, en wetenswaardigheden.
Updated: 2-7-2000
Hij maakt nog steeds mijn voedingstrafo's en heel mooie push-pull trafo's. Die heb ik al in verschillende versterkers gebouwd. Push-pull trafo's die een laaaagfundament neerzetten die, zoals nog velen denken, niet door een buisversterker kan worden gedaan. Wel door deze uit de kluiten gewassen jongens dus. Maar er is meer. Deze trafo's worden op een speciale manier 100% symetrisch gewikkeld. Rare resonanties komen ook niet voor. En het frequentiebereik in het hoog is erg ruim. Als ik een met zo'n trafo uitgeruste versterker doormeet met een blokgolf, meet ik aan de uitgang ook een blokgolf. Zonder rare overshoots of ander ongedierte. Klassetrafo's!
En tientallen smoorspoelen heeft hij voor mij gewikkeld. Door mijzelf en andere audiovrienden wordt nogal veel gebrainstormd". Er worden dan vaak al dan niet aparte dingen uitgedacht. Zoals een veelkamer smoorspoel. Ik heb jaren in de hoogfrequent techniek gewerkt, en daar worden dat soort technieken toegepast. Ik kwam op een goede dag weer eens spoeltje voor hoogfreguent tegen in een rommeldoos en dacht: mmm, zou dat niet..... Ik vertelde het idee tegen "Direct Heated Rob, een goede en ook zeer actieve buizenvriend uit Den Helder. DHR kwam wat later bij Wil en vroeg of zo'n spoel te maken was. Wil zegt nooit nee en een tijdje later waren de eerste klaar.
Het is Wil echter een doorn in het oog dat ik Tango uitgangstrafo's in mijn single ended versterkers echt de beste vind. Als het in Japan kan, kan ik het ook vind 'ie. Het ziet het sindsdien als een uitdaging de Tangokwaliteit te evenaren, en nog liever, te overtreffen. We hebben daarvoor zelfs de verschillende parameters van de Tango gemeten, Ohmse weerstand, Inductie etc. Ik heb er al verschillende geprobeerd. Met wisselend sucses. Soms was het verassend goed, soms ontluisterend slecht. Ik heb wel eens gegniffeld hoor.... Het schijnt dat Cuno (zie de linkpagina) wel een goed paartje heeft, maar een paar die ik voor mijn broer's versterker wilde gebruiken waren een stuk minder. Een single ended trafo is een ander beestje als een voedingstrafo of een push-pull. Maar vlak voor de kerst belde Direct Heated Rob mij dat hij nu een paartje had van Wil die enorm goed klonken en meten. Ik had er een telefonisch onderhoud over met Wil zelf. Hij vertelde me dat hij nu een toeleverancier had die véél beter bandkernmateriaal heeft. De trafo's zouden er geweldig veel op vooruit gaan. Ik zeg "zouden" omdat ik ze toendertijd zelf nog niet heb beluisterd en gemeten had. Mischien dat Wil een setje aan mij kan afstaan. Mocht dat gebeuren dan zullen de resultaten ongetwijfelt op deze homepage te lezen zijn. Ik heb ook nog een setje "Lundahl" trafo's op de plank. En uiteraard de geweldig mooie "Donuts" van Amplimo. Dus een vergelijkend onderzoek kan heel interessant uitpakken. Zeker gezien de concurerende prijs die Wil vraagd voor zijn UGT's.
Maar nu vernam ik via via dat Wil niet zo blij was met wat ik op mijn homepage schrijf. Waarom niet? Laat ik het zo zeggen: Wil, maak ook een geweldig goede trafo, en volgens de laatste geruchten heb je die al, en laat hem mij proberen. Als het super is, dan zullen de audioliefhebbers het hier lezen. Als het niet goed genoeg is, schrijf ik het ook. Dat is het voordeel dat een eigen homepage bied, ik kan objectief beoordelen. Ik ben geen commerciele instelling die rekening met adverteerders heeft te houden. De lezers geef ik mijn onverbloemde mening over de dingen die ik uitprobeer!
De 6-kamer smoorspoel. Erg mooi.
Vertellingen over een trafobouwer.
Maar er is (2 juli) heel wat gebeurd! Ik ben pas persoonlijk bij Wil langsgeweest. En wat ik daar zag stemde mij heel blij. Hij heeft inmiddels inderdaad top kernmateriaal. En, dat is zeer bijzonder, kernen van Amorphe-materiaal! De prototypes staan al op een versterker. Veelbelovend! Deze amorphe UGT's zijn echte klasbakken. In dezelfde devisie als de mijn Tango en Amplimo UGT's. De eredevisie dus. De amorphe geeft een diep en breed geluidsbeeld. Is heel transparant. En geeft veel "low level informatie". En vooral op dat laatste laten de trafo's van wat minder klasse het vaak afweten. Een uitgebreide test is al in volle gang. U leest het ter zijne tijd op deze bladzijden......... Ik heb Wil geadviseerd niks meer te veranderen en de trafo zoals hij nu is in productie te nemen. En dat is inmiddels gebeurd. Na jaren van wikkelen en schaven is de UGT klaar. Wil zal ze ook betaalbaar houden! Dat is de tweede top trafo van Nederlandse afkomst! We doen goed mee........
De beste man is behoorlijk actief geweest de laatste jaren. De single ended uitgangstrafo's zijn van redelijk naar zeer goed getransformeerd (woordgrapje....). De voedingstrafo's veel beter dat ooit en hij heeft unieke smoorspoelen in zijn programma. Ik heb zakelijk niks met het bedrijf AE van doen. Dat benadruk ik nog maar eens. Ik heb me al diverse keren kritisch opgesteld ten aanzien van 'smans producten. Maar eerlijk is eerlijk, hij heeft zich aanzienlijk verbeterd! Hij maakt nu voor ons hobbyisten topproducten die bovendien geen rib uit het lijf kosten. Foto's van de amorphe UGT proto zie je hieronder.
Push-pull bandkern UGT. Subliem!
*
De protoprobeersels met tyraps op de versterker!
De trafo, zonder zondagse pak nog, in vol ornaat.
Het amorphe kernmateriaal. Heel apart.
Zo wikkelt een echte trafobouwer. Top.
Mijn voedingstrafo's worden al een paar jaar door dezelfde man gewikkeld, Wil Blaauw. Uit Schagen in Noord-Holland. En met de vele spanningaftakkingen die ik vaak vraag, kreeg ik nooit een "dat ken net" te horen. Logisch, hij komt ook niet uit Friesland. Maar in ieder geval, hij maakt alles wat ik maar vraag. Nog een echte vakman dus. En alles is behoorlijk overgedemensioneerd. Een 3 Ampere wikkeling schrikt echt niet als je er toevallig wat meer uit haald. Hij had tot voor een jaar een groot trafowikkelbedrijf, "Agro" in Schagen. Maar dat werd hem te groot en heeft het bedrijf verkocht. Hij is nu met een kleiner bedrijf onder de naam "Automatic Electronics" verder gegaan. En hij is zich vooral gaan specialiseren in trafo's voor "ons type mens", de buizenversterkerbouwer.
Twee andere audio-kennissen, "Peppie en Kokkie" bijgenaamd, hebben ze stevig aan de tand gevoeld. Met het Clio-meetsysteem van Peppie gemeten bleek het een prima smoorspoel. Nou, die veelkamersmoorspoel filtert rotzooi, uit onder andere ons lichtnet, inderdaad veel breedbandiger uit. Wil heeft ze nu in productie genomen, en ze zitten ook in mijn laatste versterkers. Een aanrader.
triode.dick@home.nl