Triode Dick's Page
Nieuwtjes, tips, en wetenswaardigheden.
Updated: 24-9-2000
Ik ben de laatste jaren behoorlijk op zoek geweest naar gelijkrichtbuizen. Vooral naar een aantal Europese gelijkrichters, zoals de AZ1. Op m'n eindversterkers staan op de stuurtrap AZ1's, en op de lijnversterker een AZ11. Die doen het geweldig mooi. Een plastischer losser middengebied dan b.v. een 5Y3. De laatste stond in eerste instantie op de regelversterker. De AZ 11 overvleugeld de 5Y3 echter behoorlijk. Alleen die verschrikkelijke buisvoeten! Daar heb je gaten in het chassis voor nodig van minimaal 35 mm! Dat moet anders!  Ik heb een stel losse UX4 en octal voeten besteld bij Antique Electronic Supply. De oude "side pin" voet verwijderd, zit vaak toch al los, en de nieuwe bevestigd. Een kwestie van draadjes wat langer maken, in de goeie gaatjes steken en vastsolderen. De voet plak ik vast met transparante siliconenkit. Klaar. Ziet er ook heel "cool" uit!
AZ1 gelijkrichter met octal voet.
Losse UX4 voet.
Een foto verteld meer dan 1000 woorden...
Er zijn er ook prachtig verloopvoetjes te maken van een Europeaan naar een Amerikaanse socket. Een paar eindbuisjes of gelijkrichters van Europese makelij is nu eindelijk zonder al teveel ombouw, alleen de gloei aanpassen, snel op de versterker te proberen. Is er een 5 Volt aanwezig voor de gelijkrichtbuis? 2 weerstanden van 0.39 Ohm/5 Watt aan de beide aansluitpunten van de bestaande voet is genoeg voor de AZ1. In een eindtrap die wat meer stroom vraagt bij een hogere spanning is de AZ4 de oplossing. Gebruik dan twee weerstanden van 0.22 Ohm/5 Watt. In mijn grote eindbuizentest kan ik met behulp van verloopvoeten ook allerlei eindtriodes van Europese afkomst beluisteren. Voor de AD1 heb ik een verloop gemaakt van P-huls naar UX4. Hoe ga je te werk? Gebruik een oude UX4 of octalvoet van een oude buis. Of koop nieuwe losse voeten. Ik koop de mijne bij Antique electronics in de USA.
Zaag de voet op een milimeter of 8 af vanaf de penkant. Kijk op de foto's voor de voorbeelden. Druk een P-hulsvoet boven op de afgezaagde UX4 of octalvoet. Boor gaatjes op de goede plaats waar de aansluitdraden naar binnen gaan. Soldeer eerst de 4 massieve draden aan de P-huls. Trek ze door de pennen van de onderliggende voet. Goed vastrekken en iets buigen zodat het geheel op zijn plaats blijft. De draden vastsolderen met niet te weinig tin. Zo, dat zit al lekker stevig.
Amerikaanse gelijkrichters, 5U4, 5R4 etc. zijn erg aan de prijs vandaag de dag. Maar de Europese AZ1, RGN1064 en anderen zijn vaak mooier dan de USA types! En wat wil het toeval? In Nederland zijn ze zo'n beetje als enige land nog volop te verkrijgen. De AZ1 is werkelijk met miljoenen geproduceerd door onze nationale buizentrots in Eindhoven.
Maar die K$#*n voeten. Die verschrikkelijke P-huls. Yag... De RGN1064 heeft een Europese 4-pin voet en is vele malen populairder. Vooral in Japan. Onze Japanse medehobbyisten hebben de RGN al langer op de korrel, en geven er kapitalen voor. Maar hier koop je de verder identieke AZ1 voor weinig. Er moet dus wat aan die voet worden gedaan. Dat kan, heb je al langer kunnen lezen op mijn site. Maar ik gebruik ze meer en meer. Dan is iedere keer een buis "omvoeten" niet zo praktisch meer. Ik heb dus ook verloopvoeten gemaakt. En dan is de AZ1 ineens een heel universele gelijkrichter. Overal inzetbaar.
Nieuwe voeten voor de AZ1.
AD1 op verloopvoet.
De oudste AZ1 is een globe met een mesh of gaas anode. Een magische buis. Maar je moet er naar op zoek. De gewone latere is met miljoenen geproduceerd.
Klaar...
Zit alles vast, dan het geheel isoleren. Ik heb teflon band gebruikt. Maar een passende krimpkous kan ook heel goed. Het geheel is niet veel hoger dan een normale voet. Uitwisselen van buizen is zo wel heel makkelijk.
Het eindresultaat. En die meshplate, die klinkt toch goed... Maar de latere veel voorkomende st-uitvoering is ook prima de luxe.
triode.dick@home.nl