Triode Dick's Page
Sony SCD-940
Ook een superklokje waard.....
Update:20-2-2002

 

Superdesuper.....

Na de werkelijk mooie resultaten die ik met de Guido Tent low jitter clock had in mijn Marantz CD16 speler (hier te lezen) ben ik ook aan de slag gegaan met een Sony SACD speler, de SCD-XB940. Ik heb die een paar maanden geleden gekocht omdat ik a: steeds nieuwschieriger werd naar de kwaliteiten van SACD en b: deze speler voor relatief weinig geld werd aangeboden omdat het een uitloopmodel was. Dat ik daarna in één klap was gevallen voor SACD heb je al kunnen lezen in mijn column. Wat een gloedvol mooi medium.

Shut up, and play your airguitar.....

De eerste indruk was direct al behoorlijk positief. Gewone CD weergave ging redelijk maar was wat verstopt, ook wat ruw. Eerst maar eens op repeat laten loskomen. Na een paar dagen was het al mooi opgeklaard. Hoewel de "classic" CD wat rommelig bleef. De "luchtgitaarspeelfactor" was niet hoog genoeg.

Maar een SACD in de lade ging als een speer. Wat een ongelooflijke ervaring, die eerste plaatjes in de speler. In één klap weet je de beperkingen van de oude vertrouwde CD. Het is zo plastisch, zo transparant. En voor het eerst, een scheepslading lucht. Je hoort de ruimte waarin gemusiceerd word.
Maar die normale CD, die zou toch duidelijk mooier moeten kunnen. Na inspectie onder de kap blijkt de toegepaste elektronica toch van uitstekende klasse. En zowel het SACD signaal als het 16-bit CD signaal gaan grotendeels door hetzelfde circuit.

CD heeft zelfs nog een mooi variabel filter ter beschikking. Eentje met een normale "brickwall" karakteristiek. Het steile "alles boven de 20KHz is teveel" filter, wat in het gros van de CD spelers aanwezig is. Plus 4 filters die een minder rigoureus verloop vertonen. Wat vooral de pulsweergave verbetert. Wel ten koste van wat meer hoge band ruis overigens. Wat versterkers met veel tegenkoppeling niet altijd sympathiek zullen vinden. Maar er is keuze, dus… Zelf vind ik filter 2 het mooist. Het meest "rond" in weergave, zonder enig scherpte. Maar, begrijp dit goed, het is geen klankregeling, maar een fijnslijping.


Maar wacht eens…even Guido mailen!

Als de klok de vorige keer zo zegenend werkte, dan moet 'ie ook in deze Sony goed werk kunnen verrichten. En was het niet Philips die het belang van een strakke klok belangrijk vond bij hun eigen SACD speler? Een week later kwam een pakje binnen. Met het printje. Ik heb maar direct een compleet gebouwde en afgeregelde klok gekocht. Is zeker niet onbetaalbaar, maar ik weet dan wel zeker dat de klok goed gebruikt word. Het printje ziet er nu heel goed uit. De vorige was nog in het protostadium. Maar de huidige productie ziet er professioneel uit. Als je het printje netjes inbouwt valt het niet eens op dat er wat bijgekomen is. Het lijkt in de speler te horen.

 

Eerst de hoofdprint maar eens uitbouwen, wat niet al te moeilijk is. Een aantal schroefjes er uit, de stekkerverbindingen demonteren en even later heb je hebt de hele print op tafel liggen. Dat werkt makkelijker. De oude klok componenten zijn makkelijk te verwijderen. Wel netjes desolderen (eruit solderen). Ik doe dat met desoldeerlitze. Niet te lang verwarmen, dan verniel je de print. In de twee gaatjes die nodig zijn om de nieuwe klok aan te sluiten heb ik twee printpennetjes gesoldeerd. De print kan dan terug in de speler. Als alles weer netjes vast zit wordt er een mooi plekje gezocht voor de nieuwe klok. Die kan hier mooi tegen de achterwand komen. De bedrading is dan mooi kort. Ik heb twee strookjes zelfklevend afdichtschuim op de print geplakt en die met een paar drupjes seconden lijm aan de achterwand bevestigt. Netjes en is toch makkelijk te verwijderen. Boren ging me te ver. Ik kan natuurlijk veel beter verkondigen dat ik de klokprint bewust mechanisch ontkoppeld van de kast heb vastgezet. Klinkt audiofieler…

Hoe sluiten we het printje aan?

Daar heb ik een hele mooie Engelse site als hulpje voor gebruikt. Audiocom. Bedoeld om het monteren van hun eigen klokprint te ondersteunen. Ervan uitgaande dat ze toch geen Nederlands kunnen lezen, kan ik gerust vertellen dat het een hulp van jewelste kan betekenen voor voor iedere andere andere klok, zoals de Guido Tent klok hier… De foto's kunnen je verder van hulp zijn.

Nou daar gaan we:

Heb je een andere cd speler en je wilt ook een superklokje? Kijk dan of je speler in de lijst staat op de site van Audiocom. Let wel op de goede klokfrequentie wat gebruikt wordt.

Zo, zitten alle kabeltjes weer op de plek? Toch even een CD in de lade om te zien of alles het doet. Dan kan de kap er weer op. Snel…. luisteren…. Haha, het effect was precies wat ik verwacht had. Net als bij mijn vorige klokervaring in de Marantz CD 16. Wederom bingo dus. Nu was de "classic" CD weergave wel mooi strak. Gladder, en het laag leek ook weer dieper, strakker en doortekender. De bottleneck van de XB940 zit hem voor een flink deel in de te simpele klok. Die is niet van het niveau van de rest van de elektronica. SACD weergave was minder opvallend veranderd. Maar die was al zo goed. En daarbij zat ik nog in de "oh en ah" periode. Ik was nog teveel onder de indruk van de aardverschuivende SACD weergave. Ik had de mindere eigenschappen van de 940 nog niet ontdekt. Nu ik ook een XA777ES speler naast de 940 heb staan, hoor ik zeker wel de nog mooiere muziekweergave van de eerste. De 777 doet alles in de overtreffende trap. Ook gewone CD's weergeven. Maar toen de 940 het alleen moest doen was die SACD weergave zo veel beter dan alles wat naar een normale CD rook, dat ik af en toe (eigenlijk bijna continu….) met de mond open in mijn luisterstoel zat. En dat overkomt me zelden.

Nu een paar maanden later, ben ik nog steeds diep onder de indruk van de mogelijkheden van super audio CD. Ik kan maar één ding adviseren: 'Mannen! Gaat luisteren!'

En het klokje?...

Guido's lage jitter klok laat ook de gewone CD veel beter tot zijn recht komen. Het is zo'n makkelijke en effectieve modificatie. De conclusie die stond blijft:
'Je bent een rund als je met die oude rotklok stunt, eh… blijft draaien… Doen!'

www.tentlabs.com