Triode Dick's Page
Stanley en Oliver
Twee 300B single ended broers
Update:15-5-2002

De opbouw in beeld... (deel 2)

Hier zie je een close up van een de drie buishouders voor de voortrapbuizen. De twee 9-pins noval's zijn voor de Mu-stage penthodes. De middelste octal buishouder is voor de 6 of 12SL7. Ik plaats meestal een paar draadsteunen om de weerstanden en condensatoren degelijk te kunnen monteren en solderen.

En de chassisplaat van de Stanley, in de ombouw, van de onderkant gezien. Zo gaat het de de ombouw in en kan het bedraden beginnen....

Hieronder is de chassisplaat van de Oliver in de ombouw geschroefd en kregen de voedingcondensatoren en smoorspoelen hun plek. Stanley doet het met normale MKP condensatoren. Ollie zoals je ziet met ASC MKP in olie. En na het beluisteren en vergelijken van beide opties, kan ik alleen maar zeggen: ga voor de olie c's... Die spelen toch wat mooier nog dan de droge MKP's. De voortrappen worden in beide versterkers ontkoppeld met General Electric papier in olie c's. Redelijk gangbare types die ik zelf op een electronicamarkt heb gekocht.

Je ziet hier nog een ander type ontbrompotmeter bij de buishouders voor de eindbuizen. Die bleken later een subtiel onderbroken vast kontact te hebben. Ontbrommen bleek niet geheel volgens wens, of eigenlijk…geheel niet. Ze zijn toen vervangen door de 4 Watt types die je op de andere foto's ziet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier is een close up van de smoorspoel-bevestiging... De smoorspoelen zijn van een extra beugeltje voorzien en vastgezet met siliconenkit. Vast als een huis. Zorg er wel voor dat je geen bouten afdekt die eventueel voor service doeleinden nog weer los moeten....

 

 

De keuzeschakelaar (hier van de Oliver) komt zo dicht mogelijk bij de ingangs cinch bussen. Om een dikke bundel bedrading te voorkomen en zo een zo kort mogelijke weg te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

De volumeschakelaar is een ding waar even wat tijd in gaat zitten. Maar het is de moeite meer dan waard. Begin wel aan de goede kant! Anders heb je een regelaar die verkeerd om werkt. Bijzonder onhandig.... Neem als het even kan een normale potmeter er bij als voorbeeld. Meet de weerstand aan beide kanten naar de vaste contacten als de loper in de middenstand staat. Je ziet dan in een oogopslag hoe de verhoudingen liggen... Gebruik normale kwartwatters uit de 1% reeks. Gewoon te koop in de plaatselijke elektronicahandel. Voor wie Roomser dan Paus denkt te zijn.... Alan Bradley carbon weerstanden klinken als een dweil op deze plek.... Ja, heel opmerkelijk. In de versterkerschakeling zou ik er niet aan denken om metaalfilmweerstanden toe te passen, en ben ik gek op AB weerstanden. Maar hier doen de metal boys het gewoon erg goed. En dat voor iets van twee euro....

Deze weerstandwaardes gebruikte ik in de stappenschakelaars...

1
169 Ohm
9
749 Ohm
17
6K5
2
236 Ohm
10

1K3

18
8K25
3
280 Ohm
11
1K61
19
10K2
4
338 Ohm
12
2K05
20
13K
5
392 Ohm
13
2K6
21
16K5
6
474 Ohm
14
3K2
22
20K4
7
560 Ohm
15
4K1
23
30K
8
664 Ohm
16
5K2

Let op, deze waardes dus elk 2 keer. Of je moet mono draaien natuurlijk...

Hier zie je een deel van de bedrading van de gelijkrichtbuizen en draadstrip die ik gebruik om de verschillende spanningen uit de voedingstrafo makkelijk toegankelijk te maken.

Vandaar uit gaat het naar de gewenste onderdelen in de versterker. De hoge spanning naar de gelijkrichters, de gloeispanningen naar de voorbuizen etc.... De 12SN7 krijgt een eigen gelijkrichting en stabilisatieprintje. Alle draden die wisselstroom voeren moeten goed getwist worden om kans op brom te elimineren.

Hier is de mu-stage voortrap te zien. De 2,2 uF MKT blokjes zijn met een dotje siliconenkit op het chassis gefixeerd. Evenals de Black Gate condensatoren. De transparante teflon isolatie is van het zilverdraad.

 

 

 

 

Stanley en Oliver deel 1: Inleiding....
Stanley en Oliver deel 2: Hoe zitten de versterkers in elkaar...
Stanley en Oliver deel 3: De opbouw in beeld (eerste deel 1)
Stanley en Oliver deel 4: De opbouw in beeld (eerste deel 2)
Stanley en Oliver deel 5: De opbouw in beeld (eerste deel 3)
Schema 1 De versterkers
Schema 2 De voeding van Stanley
Schema 3 De voeding van Oliver

Schema 4

Versterkerdeel "Big O"
Schema 5 Voeding "Big O"
   
Home Triode Dick openingspagina