Triode Dick's Page
C's en R's. (Condensators en Weerstanden).
weerstanden in een 12-stapper.
En veelgebruikte carbon weerstanden in een versterker.
Over zo iets simpels als een weerstand valt toch niets te vertellen? Nou, wel dus. En dat ga ik hier dus doen.
Het klankkarakter is mooi neutraal. Niet de bijklank die sommige metaalfilmweerstanden laten horen. En zeker geen vervelend randje. Ik ga er nog uitgebreider aandacht aan geven. De eerste indruk is heel positief. In het anodecircuit blijf ik de voorkeur aan Allan Bradley weerstanden geven.
VT-52 tantalum weerstanden. (niet de ware grote hoor!)
Vaak klein, maar o zo belangrijk!
Update: 2-4-2000
Dat prijzen van componenten soms gebakken lucht zijn, heb ik al meerdere keren ervaren. De geweldig mooie Riken Ohm carbon weerstanden die ik kocht voor $2.50 per stuk bij Angela in de USA, bleken onder Audio Note vlag hier in Nederland plots f 22,- per stuk te kosten! De tantalumweerstand bij Audio Note is ook hoog geprijst. De VT-components tantalumweerstand is daarbij vergeleken heel voordelig. En dan wordt het eens proberen erg aantrekkelijk. Heb je er al ervaring mee? Geef eens een mailtje. Zo niet, geef ze eens een kans. Vervang de weerstanden in de rooster en kathode circuits eens. Je zult, zeker als je gewone metaalfilms gebruikt, aangenaam verrast worden.
Ik kreeg een zakje tantalum weerstanden van Jim de Kort van VT-components om eens te proberen. Tantalum weerstanden worden onder andere gebruikt in de superdure Japanse Audio Note's. Zoals de Ongaku en de Gaku On. Deze weerstanden zijn ook wel los te koop bij Angela o.a. Maar heel erg aan de prijs. De reputatie van tantalums is erg hoog. De VT-components tantalums zijn heel betaalbaar! Ik heb ze ingezet in de eindversterker als roosterlek bij de voor en eindbuis en als kathodeweerstand in de Mu-stage. Er is meer detail hoorbaar in kleine sigaaltjes. Meer galmpjes. Het klankkarakter is mooi neutraal.
triode.dick@home.nl